Tik tak een nieuwe trend..

Tik Tak

Iedereen kent Tik Tak van toen hij of zij jong was. De momenten dat we verbijsterd naar de TV zaten te kijken en de wereld rondom ons gestolen kon worden. Dit proberen we nu bij de kinderen terug te brengen maar op een nieuwe manier. Een educatieve manier waarbij we ook het thema of het dag accent aan bod kunnen laten komen.

Door aan Tik Tak in je klas te werken gebruik je verschillende ontwikkelingsdomeinen waaronder taal (vooral woordenschat uitbreiding). Hoewel je weinig tot geen woorden gebruikt stimuleer je de kinderen om te werken aan hun denkontwikkeling (meten, verandering van kleuren, ..) en taal (verwoorden zelf wat ze zien vanuit verwondering).

Ik heb dit zelf in mijn stageklas geprobeerd en was aangenaam verrast door de reacties van de kinderen. De eerste keer dat ik het toepaste heb ik vooraf enkele afspraken gemaakt met de kinderen. Tijdens het uitvoeren van de Tiktak  zaten de kinderen stil en verbijsterd naar het Tik tak moment te kijken. Ik heb tijdens de eerste week van de stage een herhaald manier van werken met Tik tak.  Na week 2 heb ik altijd één onderdeel veranderd zodat er een verassend effect in bleef. Ik moet zeggen dat de kleuters heel betrokken waren. Na paar dagen riepen ze al “TIKTAK” toen ik het doek vanuit mijn tiktak huis deed.

Het is belangrijk om te weten dat ik hier activiteiten met de instapklas heb gedaan maar dat je dit kan ‘vermoeilijken’ door andere onderdelen toe te voegen (meten, kleuren mengen, raadspelletje,..). Zie het als een uitdaging want tiktak wordt vooral aangeboden in de peuterklas.

Materiaal dat je nodig hebt tijdens tik tak

  • Een tik tak huisje (Er zijn eenvoudige manieren om het te maken met materialen zoals een ronde kaasplank dat draait en enkele stukken hout).

è Heb je geen tik tak huis kan je werken met materialen zoals een tafel, doek en de materialen voor je tik tak (dit kan variëren naargelang het thema)

  • CD speler
  • Muziek van tik tak (vind je op het internet)
  • Doek
  • Materiaal van het tiktak voorstelling dat je wenst te gebruiken.

Klassieke opstart

Dag accent of thema wordt ingeleid door muziek te spelen en de deurtjes te openen het het materiaal die je voor het dag accent en thema. Dat draait op de schijf, dit maakt de tiktak, de kleuters herkennen het en zien het als start van een leuk ‘kijkmomentje’.

Beker

Ik leg vooraf  verschillende kleuren bekers op de tafel. We steken in elke beker een kleurrijk bolletje in de kleur van de beker. Tijdens de tik tak nemen we een wit bolletje dat wit bolletje danst over de bekers, dan gaat hij in de eerste beker. Je legt het witte bolletje erin en neemt het kleurrijke bolletje. Het is van ‘kleur veranderd’.

Poppenspel

Dit onderdeel van tiktak  vonden mijn kleuters heel leuk.  Met een handpop  een dansje uitvoeren(welk dier of persoon varieert naargelang het thema). Je laat dit dier op de muziek verschijnen en dansen.

Raadspelletje

Wat zit er achter de prent (prent met velcro op)

Beker dans

Er is een speeltje verstopt onder één van de bekers, het speeltje laat je eerst zien (voorwerp in het BC), dan zet je er een beker over en begint de bekers te ‘dansen’ over de tafel. Tussentijds doe je eens een beker omhoog. Zit er een speeltje onder?

Blokken opstapelen

Kleurrijke blokken in allerlei formaten, we laten die op een spelenderwijs van groot  naar klein opstapelen

Uitleg activiteiten op de muziek (niet geprobeerd)

Je introduceert je activiteiten kort met muziek. Achteraf na de tiktak kan je die nog uitleggen en toelichten.

Klassieke afsluiting

De figuren van de klassieke opstart gaan weer voorbij. Maar nu doen we de deurtjes dicht en gaat de zon onder.

Tot slot

Naargelang de werkwijze die je hanteert en niveau van je kinderen kan je nog een verwerking doen: gesprek, tekening, knutselwerkje, …

Ik vond het vooral leuk om het materiaal terug boven te halen en met de kinderen te herhalen wat er allemaal is gebeurd tijdens ‘tiktak’ met behulp van vragen. De kleuters vertelde het alsof het leek dat ik er niet bij was! Zo gefascineerd keken ze naar de tik tak voorstelling. Ik heb veel plezier gehad om dit voor te bereiden en om aan de kleuters te laten zien.

tiktak huis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: