Kinderen meenemen in prachtige verhalen

Hallo beste blogger,

Overal wordt het gepromoot, in scholen, thuis op de crèche of bij oma en opa. Voorlezen en de voordelen daarrond. Het wordt naar ons hoofd gegooid, wat we uiteindelijk wel wisten. Ik citeer de woorden van Asajas: “Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen, door te luisteren naar voorgelezen taal, die vaak anders is dan spreektaal, kunnen kinderen hun woordenschat vergroten”. Waarbij ik denk, natuurlijk, waarom wordt het al eeuwen gedaan? Het zorgt niet enkel voor gezelligheid en een ‘onderonsje’ tussen luisteraar en voorlezer. Ik vind het ook belangrijk dat je al voorlezer ook een boek kiest naargelang de leeftijd en interesse, maar ook een boek dat je zelf leuk vind. Zo lees je ook veel betere voor.

Tijdens het artikel wordt de lezer ook geconfronteerd met Angela Esajas, die als tv-presentatrice haar beroep moest opgeven omdat zijn tijdens haar zwangerschap een vorm van gezichtsverlamming kreeg en zo het moeilijk vindt om voor te lezen. Maar ze heeft zich niet laten doen.  Zo won ze ook de prijs van de Nationale Voorleeswedstrijd.  Dat vind ik heel knap van haar, want ik  kan mij voorstellen dat het niet eenvoudig is, goed kunnen voorlezen, kinderen boeien, jezelf willen bewijzen, .. het legt veel druk op iemand.

Maar zo bewijzen we weer dat iedereen kan voorlezen! Ook al lees je niet zo goed, of heb je problemen met voorlezen. Kinderen beoordelen je daarom niet, ze vinden het juist leuk dat iemand de tijd neemt om met ze te lezen.  Je doet dit niet enkel voor de kinderen maar ook voor jezelf.  Een win- win situatie. (Zie bijlage voor het artikel)

Bijlage:  klik op foto voor bijlage

Bron: GERRITS, E., Kinderen meenemen in prachtige verhalen , Lezen – Een uitgave van stichting lezen, nr. 3, jaargang 6, 2011, p. 32.

Tot snel,

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: